Hoe sorteer je jouw wasgoed voor je het in de wasmachine stopt?

Wie heeft er geen nood aan was tips? Wie heeft er nog nooit voor een hele berg met vuile kleren gestaan en geen idee wat hij of zij er mee aan moet?

● Wat mag samen en wat moet gescheiden?

● Op welke temperatuur mag die wollen trui?

● Ah ja dat staat op het eticket. In de kraag? Nee ergens binnenin waar je het zeker niet vindt.

● Oh en wat wil dat symbool nu weer zeggen?

Iedereen kan wel enkele goede was tips gebruiken: van een gewone verklaring tot de goede oude raad van tante Kaat. Laat de was geen onmgelijk karwei meer zijn met deze handige tips van wasmiddelvergelijken.nl.

Als je voor het eerste kleren in een wasmachine stopt, weet je niet echt wat samen mag gewassen en wat niet. Je hebt wel eens gehoord dat witte was plots roos kan worden door een slechter sortering van jouw was. Maar hoe sorteer je het best om de kleuren van jouw kleren te behouden?

Je kunt je wasgoed op verschillende manieren sorteren. Daardoor voorkom je niet alleen dat kleuren doorlopen en de kleding snel slijt, maar zorg je ook voor dat je wasmachine energiezuiniger werkt. Hoeveel tijd en moeite je aan de sortering van het wasgoed besteedt, is uiteraard afhankelijk van je tijd en belangstelling.

Sorteren op stof

Het type stof bepaalt de maximumtemperatuur waarop je een kledingstuk kunt wassen zonder dat het wordt beschadigd. In sommige gevallen bepaalt het ook de centrifugesnelheid en de duur van de wascyclus. Kijk op het etiket van het kledingstuk voor informatie. Was je al je kleding toch al in koud water ongeacht het type stof, dan hoef je misschien alleen wollen kleding en andere tere stoffen apart met de hand te wassen. Wasgoed zoals handdoeken, vooral nieuwe handdoeken, kun je het beste apart wassen om te voorkomen dat zich pluisjes afzetten op andere kledingstukken.

Sorteren op kleur

Zelfs als je kleding in koud water wast, moet je ze verdelen in witte en bonte was. Dit kun je vervolgens weer verder onderverdelen in donkere was, gemengde witte was en kleding met gekleurde designs. Grotendeels witte kleding die kleurvast is, kun je behandelen als witte was. Let altijd op de wasvoorschriften op de etiketten. ‘apart wassen’ op het etiket betekent dat het kledingstuk kan afgeven, in ieder geval tijdens de eerste wasbeurten.

Sorteren op mate van vervuiling

Leg bevlekte of vervuilde kledingstukken die met een voorwasmiddel behandeld kunnen worden op een aparte stapel. Was erg vuile kleding niet samen met licht vervuild wasgoed.

Geef een reactie